top of page

Kedi ve Köpeklerde uyuz

Vet. Hekim Belkıs YÜCETÜRK

Çallı Veteriner kliniği

 

                  Uyuz, tüm hayvan türlerinde görülen, şiddetli kaşıntı ve tüy dökülmesiyle karakterize bulaşıcı ve paraziter bir deri rahatsızlığıdır.

              Hastalığın ortaya çıkışı, bakım ve besleme koşullarına bağlı olup, insanlara bulaşma riski yüksektir. Etkenlerin karanlık ve nemli ortamlarda yaşama süreleri daha uzundur. Soğuk ve yağış gibi hava koşullarında hastalığın yayılması artış gösterir.

              Hastaya direkt temas ile doğal bulaşma olabileceği gibi, hasta hayvanın eşyalarının kullanılmasıyla indirekt bulaşma da olabilir.

              Uyuz hastalığı da kendi arasında türlere ayrılır ve yerleşim yerleri farklılık gösterir. Genel olarak; kıl dökülmesi, kaşıntı, deride yangı, sıyrıklar, kanamalar ve kabuklanmalar meydana getirir. Deri, elastikiyesini kaybeder ve kalınlaşır. Uyuz etkenleri, kan ve doku sıvısıyla beslendikleri için hayvanlarda kansızlık ve zayıflama dikkati çeker.

              Gerekli hijyen koşulları sağlanmazsa uyuzun belli türleri insanlara da bulaşabilir. Hastalık, genç kedi ve köpeklerde daha sık görülür. Bazı ırkların hastalığa yatkınlığı bilinmektedir. Bu köpek ırkları; pinscher, doberman, pointer, dalmatian ırklarıdır.

              Hastalığın önemli noktalarından birisi de; uyuz vakalarında, uyuzla birlikte bir kaç deri probleminin de birlikte görülme ihtimalidir. Bu yüzden, bazen sadece uyuza yönelik tedaviler gerekli iyileşmeyi sağlamamaktadır.

              Sadece derideki lezyonlarla kendisini belli etmeyen bu paraziter hastalık bazen kulak içerisine de yerleşebilir. Şiddetli kulak kaşıntısı, kulakta sıvı birikmesi, kulak kepçesi üzerinde sıyrıklar görülebilir.

              Bu hastalıktan başlıca korunma yöntemleri; düzenli paraziter uygulamaların yapılması, doğru şampuan tercihi, yeterli ve dengeli beslenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesidir.

              Doğru tanı ve tedavi için mutlaka Veteriner Hekiminize başvurunuz.

bottom of page