top of page

Kedi ve Köpeklerde Beslenme;

 

Köpeğinizi Beslerken;

Sadık dostlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sağlıklı yaşamın sürdürülebilirliği için farklı hayat evrelerinde farklı ürünlerle beslenmelidirler.Yavru hamile ve emziren köpekler, besin yoğunluğu daha yüksek Puppy(yavru) köpek mamaları ileYetişkin köpekler Adult (yetişkin) köpek mamaları ileKilolu, kilo almaya eğilimli, kısırlaştırılmış, yaşlı köpekler Light (Senior) mamalar ile beslenmelidir. Besinlerin sindirilebilirliği, İçeriğindeki enerji, protein kalitesi, vitamin, mineral, omega_3 ve 6 yağ asitlerinin düzeyi, lif miktar ve oranlarının tam ve dengeli olması dostumuzun yaşam kalitesini belirleyen en önemli faktörlerdir.

 

Başlıca besin bileşenleri ve görevleri;Proteinler; Büyüme, üreme, kaslar, tüyYağlar;1. enerji kaynağıKarbonhidratlar;2. enerji kaynağıVitaminler; Görme, üreme, Kemikler, hücreler, Mineraller; Sinir sistemi, kemikler, dişler, kanGıda lifleri; Sindirilebilirlik

 

Öğün şekli;Yavru köpekler sütten kesilmelerinden itibaren 3 aylık oluncaya kadar günde 5–6 öğün beslenmelidir.3–6 aylık yavru köpeklere mama servisi günde 3 defa sabah, öğle, akşam şeklinde yapılmalıdır.6 aydan büyük yavru köpeklere ve yetişkin köpeklere günlük mama sevisi sabah akşam olmak üzere günde 2 kez yapılmalıdır.Köpeğinize mamasını yedikten 4 saat sonrasına kadar ağır egzersizler yaptırılmamalıdır.

 

Mama değişimi;Ani gıda değişiklikleri köpeklerin sindirim sistemleri için sakıncalıdır. Köpeğiniz için farklı bir marka mama aldığınızda eski mama ile karıştırılarak 5–7 günlük bir geçiş döneminden sonra sadece yeni maması ile beslenmeye geçilmelidir.

 

Ödül mamaları: pozitif köpek eğitiminde yeri olan, olumlu davranışların pekiştirilmesi için ideal ürünlerdir. Vazgeçilmez lezzetli, çok amaçlı(ödül, tamamlayıcı gıda)köpek ödülleri köpeğiniz ile aranızdaki ilişkiyi daha da güçlendirecektir.

 

Kedinizi beslerken;Kedilerinde farklı yaşam evrelerinde farklı besin gereksinimleri vardır.Yavru hamile ve emziren kediler kitten mamalarla,Yetişkin kediler tam ve dengeli Adult (yetişkin kedi mamaları ileKısırlaştırılmış, kilolu ve kilo alma eğilimli kediler ise Light kedi mamaları ile beslenmelidirler.

 

Kediler fizyolojik olarak tüy döker. Dökülen tüyler temizleme esnasında istemsiz olarak yutulur. Bu tüylerin sindirim sisteminde birikerek yumaklaşmasını önleyen, atılmalarını sağlayan hairball kontrol kedi mamaları dönemsel olarak verilmelidir.

 

Kedi mamalarındaki protein kaynağı ağırlıklı olarak hayvansal kökenli olmalıdır. Sadece ciğer ve etle beslenen kedilerde karaciğerde A vitamini fazlalığına bağlı problemler ortaya çıkar. Kedinizin iştahla mamasını yemesi için koku ve gevreklik önemlidir. Mama kabı temiz, maması lezzetli ve taze olmalıdır.

 

Öğün Şekli;Evde yaşayan kediler günlük gıda ihtiyaçlarını karşılamak için mamalarını 12–13 öğünde tüketirler. Günlük verilecek toplam mama miktarı 3–4 defada mama tabaklarına konmalıdır. Böylece hava ile temas sonucu mamanın kokusunun, lezzetinin azalması en aza indirilmiş olur.

 

Mama değişimi;Kedilerin zaman içinde geliştirdiği lezzet bağımlılıkları vardır. Yeni bir mama ile tanıştıklarında alıştıkları lezzetten vazgeçmek istemeyebilirler, Ayrıca sindirim sistemleri yeni mamayı tolera edemeyebilir. Bu nedenlerden ötürü eski ve yeni marka mamalar birbirine karıştırılarak geçiş dönemi uygulanmalıdır.Buzdolabında saklanan yaş mamaların mama tabaklarına konduktan sonra ev az 10 dakika bekletip oda ısısına geldikten sonra verilmesinin hem sağlık hem de lezzet yönünden yararı vardır.

KEDİ VE KÖPEKLERDE YETERSİZ BESLENMENİN İLK GÖSTERGESİ TÜYLERİN MATLAŞMASI VE AŞIRI DÖKÜLMELERİDİR.

bottom of page