top of page

Aşılama Önemli midir?

 

 

Aşılar birçok köpeğin yakalanması muhtemel olan bulaşıcı ve öldürücü hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir. Ancak nadiren de olsa aşılanan bazı köpekler yeterince bağışıklık yaratamaz ve hastalığa yakalanabilir. Bazı durumlarda bağışıklık oluşumu olumsuz yönde etkilense de iyi aşılanmış köpeklerde hastalık belirtileri görülmemektedir. Dolayısıyla aşılama köpeklerin koruyucu sağlık programının bir parçasıdır.

AŞILAMA RİSKLİMİDİR?

Birçok köpek aşılamaya olumlu cevap vermesine rağmen, her tıbbi preparatta olduğu gibi aşılama da bazı riskler taşımaktadır. En yaygın görülen yan etkiler; hafif ve kısa süreli ateş, uyuşukluk ve iştahsızlıktır. Aşı yapılan bölgede geçici ağrı ya da belirsiz şişlikler oluşabilir. Bu gibi yan etkiler bir-iki gün içerisinde geçer. Aşılamada nadiren de olsa ciddi yan etkiler oluşabilir. Sürekli kusma ya da isal, tüm vücudun kaşınması, nefes almada güçlük, ayakta duramama yüz ve bacaklarda şişme gibi. Bu durumda acilen veteriner hekiminize haber vermeniz gerekmektedir. Bu işaretler alerjik bir reaksiyonun olduğunu gösterebilir ve nadiren de olsa ölümle sonuçlanabilir. Aşılamanın risksiz olmayacağını belirtirken, aşılamanın yapılmaması durumunda da;  kedi ve köpeğinizin, önlenebilecek ölümcül hastalıklara karşı, savunmasız bırakabileceği unutulmamalıdır.

NEDEN KÖPEK YAVRULARINA BİR DİZİ AŞI YAPILIYOR.?

Yeni doğan köpek yavruları bir çok hastalık etkenine karşı oldukça duyarlıdır. Anne sütünden aldıkları doğal bağışıklık kısa bir süre için onları hastalıklara karşı korur, Ancak bu bağışıklık seviyesi bir müddet sonra onları hastalıklardan koruyamayacak kadar düşük seviyelere iner. İşte minik köpeklerin hastalıklara karşı korunamadığı bu boşluk dönemini minimize etmek amacı ile, yaşamlarının ilk birkaç ayında, 3-4 hafta ara ile bir dizi aşılama gerçekleştirilir. Birçok köpek aşılama programındaki son aşılarını 12 ya da 16 haftalıkken olurlar.

KÖPEĞİM HANGİ AŞILARI OLMALI ?

Veteriner hekiminizle; köpeğinizin yaşam şeklini, diğer hayvanlarla yakınlaşma sıklığını ve başka coğrafi bölgelere yolculuk edip etmeyeceği gibi faktörler konuşularak köpeğinizin hastalıklara karşı taşıdığı/taşıyacağı risk ortaya çıkarılır. Tüm köpeklerin tüm etkenlere karşı aşılanması gerekmez. Yalnız her köpeğe Temel aşı diye nitelendirilen aşıların yapılması önerilmektedir. Temel olmayan aşılar ise sadece ihtiyacı olduğu düşünülen köpeklere yapılmalıdır. Veteriner hekiminiz sizin köpeğinizin özelliklerini, hastalık kapma riskini göz önüne alıp, ona has bir aşı programı önerecektir.Bu aşı programına uyulmalıdır..

bottom of page